Tips för vintertäckning

Att tänka på när Du täcker Din båt

När du har byggt färdigt ställningen för din båt så kontrollera att inga vassa hörn eller utstickande saker finns. Försök förankra/fixera ställningen så gott det går. Lägg gärna skumgummi emellan, eller annat material som ger en mjuk stor anläggningsyta.

Våra presenningar har stora öljetter. Man kan med fördel använda kapellstroppar i öljetterna som dämpar belastningen i hård vind. Surra alltid med en lina som håller för storm och kom ihåg att lägga en knop med extra säkerhet som ej lossar i hård vind.

Lossar en öljett kan presenningen börja flaxa och då blir den snabbt förstörd dessutom löper 
ytterligare fästen stor risk att skadas och gå sönder.

Kontrollera din vintertäckning, båtställning och båtstöttor när du vet att det ska bli dåligt väder. 
Presenningen måste vara ordentlig uppspänd så den inte fladdrar eller ligger och gnider fram och tillbaka i stark vind, annars blir det snabbt skador och revor.

PVC-presenning är en tung, traditionell presenning som har den högsta hållbarheten både mot 
friktion och fladder. Även den bäst förankrade vintertäckningen kan rubbas i hårt väder. Se därför till din båt med jämna mellanrum även under vintern.

Skydda presenning mot slittage

Skydda presenningen mot slitage med förstärkningsduk - Gör så här:
Tejpa en bit förstärknings PVC duk på presenningen där den har mest kontakt med ställningen och skarpa kanter. På så sätt förstärks presenningens styrka mot slittage.
På så sätt har Stefan använt sin presenning att täcka sin Albin 78 sedan 2005, och fortfarande i god skick och fullt användbar.